Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop
BDAV 2017 Building Design Awards

The Essential Ingredient

Winner Non-Residential Design – Alterations & Additions

Designer: Wilson id Pty Ltd Builder: MRU Construction
Photographer: Tatjiana Plitt Photography Location: South Melbourne, VIC
Email: ian@wilsonid.com.au

This project showcases the clever use of an existing space, where minimal demolition works were carried out, and a bold design solution was conceived. The design team has devised a unique geometric shape for the shop-front which implies domesticity and creates a bold brand identity. This feature has in turn transformed an ordinary shop into a statement along the strip. The use of timber and a strong colour palette frames the façade of an average shop front, while the transparency of the window and a door create a porthole, drawing one into the retail business within. Together with new disability access into the shop, all of the design elements were achieved while meeting an incredibly tight budget.